Новини

Огляд: вибір передач Gravel

На крутих підйомах, сипучих поверхнях, вузьких стежках та широких відкритих шосейних дорогах їзда на гравійнику часто розмиває межу між шосейним та гірським велосипедом.

Довгі години у сідлі забирають силу ніг, а в деяких випадках натискаючи на педалі, щоб підніматися у підйом вже зовсім важко. Універсальний набір передач гравійних велосипедів що підходить вам і на вашій місцевості, допоможе насолоджуватися пригодами, які надає їзда по гравію, або на рівнинах, або в глибині гір.

Під час розробки нових серій GRX інженери Shimano врахували деякі особливості. По-перше, гравійні дороги повільніше від природи ніж гладке шосе. Збільшений опір коченню від м'якшої і більш нерівної поверхні вимагає більше роботи для підтримки заданої швидкості.

По-друге, через природу гравійних доріг використовуються більш широкі шини з певним протектором
. Такі покришки збільшують контроль, комфорт і допомагають уникнути проколів. Але більший загальний розмір колеса і більші покришки означає, що ваші пригоди продовжуються з кожним обертом колеса. Це також означає, що ваша ефективність нижча у порівнянні з шосе.

Для узгодження меншої швидкості гравійних доріг і більших покришок, трансмісія Shimano GRX забезпечена нижчими передачами для широкого кола велолюбителів з різними уподобаннями.

Трансмісія Shimano GRX з шатунами сінгл або дабл створюють передачі нижчі 1:1

Передачі в діапазоні GRX, ось перелік трансмісій:

  • RX810-2 зірки - 48/31T, використовуються з 11-швидк. касетою 11-34T
  • RX810-1 зірка - 40T ........... з 11-швидк. касетою 11-42T
  • RX600-2 зірки - 46/30T ...... з 11-швидк. касетою 11-34T
  • RX600-1 зірка - 40T ............з 11-швидк. касетою 11-42T
  • RX400-2 зірки - 46/30T ...... з 10-швидк. касетою 11-36T



  • Щоб перевести ці цифри в реальні умови, давайте візьмемо три приклади і порівняємо. Уявіть собі складний підйом, де ви можете тримати швидкість 9-10 км на годину:

    З шосейними шатунами компакт 50/34T, касетою 11-28 і покришками 700СХ40 ви будете підніматися з каденсом 60 обертів на хвилину на найнижчій передачі.

    В тих же умовах але використовуючи трансмісію Shimano GRX: RX800-1 зірку 40T з касетою 11-42T, ви б послабили навантаження на коліна з частотою обертання біля 77 об/хв.

    Але маючи трансмиссію GRX RX800-2 (48/31T та касету 11/34T) ви би отримали ще більше. Ви би піднімалися у набагато більш комфортних умовах з каденсом 80 об/хв. Різниця у 20 обертів в хвилину дозволяє більш точно контролювати свої зусилля при роботі на гравійному рельєфі.

    Вибір передач і трансмісії це такий же особистий вибір як і сідло для їзди. І цей вибір може мати значення коли ви обираєте між велоперегонами або веселим днем досліджень і самопізнання разом з друзями.

    В кінцевому рахунку вибір передач є особистим рішенням. Shimano рекомендує кожному з'ясувати, які передачі та їх діапазон необхідний для найбільшої ефективності.

    Катання на гравійних дорогах - це пригода. Переконайтеся, що у вас є потрібні інструменти, перш ніж відправитися в наступну гравійну експедицію.






    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...Підпишіться на розсилку