Новини

Огляд: технологія Shimano SIL-TEC

Апгрейд вашого велосипеда: ланцюги Shimano з технологією SIL-TEC надають більше за ваші гроші

Велосипедні ланцюги можуть не здаватися найпривабливішими компонентами, але топові шосейні ланцюги Shimano - це чудо інженерії та виробництва. Ланцюг велосипеда відіграє невід'ємну роль у безперебійній роботі вашої трансмісії, а також є одним із найпростіших та найдешевших з витратних матеріалів.
Отже, коли слід замінити ланцюг, які основні особливості та переваги шосейних ланцюгів Shimano, і чим відрізняються ланцюги DURA-ACE, ULTEGRA та 105? Ось що потрібно знати.

Перевірка ланцюга

Для початку важливо розуміти, що ланцюги зношуються. Чим більше кілометрів ви знаходитесь верхи на своєму велосипеді, тим швидше відбудеться цей процес зношування. Також зауважте, що зношений ланцюг прискорює знос вашої касети та зірок шатунів, що може вплинути на якість перемикання та створити надмірний шум трансмісії. Оскільки замінити ланцюг дешевше і простіше, ніж касету та зірки шатунів, важливо знати, коли саме час замінити ланцюг.

Загальне правило для ланцюгів шосе полягає в тому, щоб міняти ланцюги кожні 3000 км, хоча якщо ви часто їдете у сиру погоду, ця кількість, ймовірно, менша. Кращий спосіб оцінити стан ланцюга - стежити за зносом або «розтягуванням» ланцюга. Коли ланцюг зношується, внутрішні частини - заклепки і валики - починають руйнуватися, надаючи ілюзію міцності ланцюга. Технічно ланцюг вже не міцний. Штифти, що приєднуються до ланок, зношуються, що призводить до зростання довжини ланцюга. І саме це зростання прискорює знос вашої касети та шатунів.
Щоб перевірити ваш ланцюг на ступінь розтягування використовуйте інструмент для зносу ланцюга, такий як Shimano TL-CN42. Використовуючи інструкцію до інструменту з'ясуйте знос. Залежно від того, наскільки інструмент падає між роликами, ланцюг розтягується і його потрібно замінити.

Інструмент має індикатор, який вказує на ступінь зносу ланцюга. Якщо ви отримуєте показник 0,5, або якщо інструмент зносу ланцюга не падає між двома роликами, то ваш ланцюг все ще має чудову форму. Однак якщо ви отримаєте показник між 0,5-0,75, вам слід замінити ланцюг. І ще більше, якщо ви отримали 0,75 або вище, це означає, що вам негайно потрібно замінити ланцюг, а також вивчити стан вашої касети та зірок шатунів, шукаючи ознаки надмірного зносу. Якщо ви їх знайдете, пора також замінити їх.

Shimano SIL-TEC

Після того, як ви з'ясували, що вам потрібен новий шосейний ланцюг Shimano, саме час обрати між DURA-ACE, ULTEGRA та 105. Кожен з цих ланцюгів має відповідний рівень обробки Shimano SIL-TEC.
SIL-TEC - це обробка поверхні що надає наднизьке тертя рухомих частин. Ця технологія передбачає нанесення на ланцюг сполуки фтору, використовуючи вдосконалений процес покриття, який перевершує традиційні покриття, що застосовуються на інших ланцюгах.


Серед багатьох інших переваг, технологія SIL-TEC забезпечує підвищену стійкість до води та бруду, а це означає, що ланцюг залишається чистішим та сухішим у будь-яких умовах їзди. Це підвищує загальну ефективність трансмісії, покращує продуктивність перемикання та дозволяє тримати ланцюг довше у змащеному стані. SIL-TEC також відбиває бруд на 30% ефективніше, ніж ланцюги із звичайною цинк-нікелевою обробкою.

Ланцюги Shimano SIL-TEC допомагають зменшити загальне тертя компонентів трансмісії, дозволяючи ланцюгу краще ковзати по зірках і касеті. Це означає, що більше енергії передається через привід, тому ви їдете швидше, витрачаючи менше зусиль.

Термін викорисання ланцюга також збільшується з обробкою SIL-TEC, особливо якщо ви часто їздите в несприятливих погодних умовах. SIL-TEC навіть забезпечує зниження шуму завдяки 60% зменшенню тертя.

Топові ланцюги DURA-ACE мають повну обробку SIL-TEC на лінках та роликах для підвищення довговічності та ефективності. Ланцюги DURA-ACE також використовують конструкцію порожнього піну, яка забезпечує малу вагу (близько 247 грам), і вони мають асиметричний дизайн HG-X11 Shimano, що додатково покращує переднє і заднє перемикання, і зменшуює шум трансмісії.

Шосейні ланцюги ULTEGRA мають 257 грам і обробку SIL-TEC на лінках і роликах для збільшення довговічності. Ланцюги Shimano ULTEGRA також використовують технологію асиметричного дизайну HG-X11, що покращує переднє і заднє перемикання та підвищує загальну продуктивність. Це частково тому, що права і ліва сторони оптимізовані відповідно для переднього та заднього перемикань. Все це забезпечує ефективність, плавність ходу і вимагає меншого обслуговування.

Нарешті, для велосипедистів з більш обмеженим бюджетом, шосейний ланцюг Shimano 105 - це чудовий варіант, який має ті самі технології, що і DURA-ACE та ULTEGRA. Ланцюг CN-HG601 має обробку SIL-TEC на внутрішніх поверхнях лінків і технологію асиметричного дизайну HG-X11, яка пропонує точне перемикання та підвищену довговічність.

Що стосується підтримки плавності та ефективності трансмісії, то перевірка ланцюга вашого велосипеда є найважливішим початком. Щоб запобігти додатковому зносу вашої трансмісії, регулярно замінюйте ланцюги, і для покращення продуктивності подумайте про заміну старого ланцюга на новий Shimano SIL-TEC. Незалежно від того, чи ви маєте ланцюг DURA-ACE, ULTEGRA або 105, ви знаєте, що ви отримуєте найкращу в своєму класі технологію з міцними і надзвичайно ефективними ланцюгами Shimano.


Кожний ланцюг доступний в двох типах з'єднання: стандартний тип з'єднання (з піном) і з лінком швидкого з'єднання QUICK LINK.

DURA-ACE

ULTEGRA

105








...
...
...
...
...
...
...
...
...Підпишіться на розсилку