Новини

Компоненти Gravel: змішування та сумісність компонентів Shimano шосе та GRX

Гравійна їзда набуває популярності в усьому велосипедному середовищі, надаючи нових відчуттів пригод та свободи, коли ми вирушаємо по невідомим дорогам і шукаємо нових вражень. Але ж Gravel - це не нова концепція. За роки до появи першого гравійного велосипеда велоаматори використовували велосипеди для циклокросу або турінгові байки, створюючи велосипеди з шосейним кермом та з широкими покришками. Трансмісію для цих велосипедів, як правило, використовували з наявних компонентів для шосе, але незабаром виникла потреба збільшити діапазон передач, змішувати та узгоджувати шосейні компоненти з перемикачами для гірських велосипедів та касетами. Такі спеціалізовані трансмісії часто були залежними від спеціальних компонентів, що спричиняло проблеми з надійністю та ускладнювало швидкий пошук зношених деталей.


Швидко просуваючись вперед, через кілька років розвитку, і для гравійників виробники запропонували нові специфічні рами, колеса, покришки та інші компоненти. В травні 2019 року Shimano представила перший специфічний групсет GRX для гравійників із своїм новаторським набором компонентів. Група GRX бла розроблена з нуля, щоб відповідати жорстким вимогам їзди по гравію та для велоперегонів. Компоненти GRX відрізняються інноваційною ергономікою, великим діапазоном передач та безліччю варіантів для вирішення різноманітних потреб в їзді по гравію.


Якщо ви шукаєте новий гравійник або хочете повністю замінити свою поточну трансмісію, компоненти GRX - ідеальне рішення з чого потрібно починати. Обирайте між 10-ти та 11-швидкісними трансмісіями, сінгл 1x11 або 2x11, механічним чи електронним перемиканням Di2. Shimano GRX підійде майже на будь-яку раму і будь-який бюджет, забезпечуючи системний підхід, готовий для подолання найскладніших гравійних трас.

Однак, для тих хто ще не готовий до повного апгрейду, компоненти GRX можливо поєднувати з шосейними компонентами Shimano, щоб ви могли поступово модернізувати свій гравійний велосипед. Хоча майже всі компоненти GRX сумісні з шосейними групами Shimano, є кілька вийнятків та ключових особливостей, які відрізняють GRX від шосейних компонентів Shimano. Під час модернізації гравійного велосипеда пам'ятайте про наступні особливості, щоб використовувати взаємозамінні компоненти з вашими поточними компонентами для шосе.

10-швидкісна трансмісія проти 11-швидкісної

Дотримуйтесь одної трансмісії. Якщо ваш велосипед на даний момент містить 10-швидкісні шосейні компоненти, ви маєте використовувати 10-швидкісні компоненти GRX. Якщо у вас є 11-швидкісні компоненти, використовуйте 11-швидкісні компоненти GRX для оновлення.

1x11 проти 2x11

GRX пропонує як 1x11, так і 2x11 варіанти трансмісій. Якщо ви використовуєте касету 11-40 або 11-42 для сінглу 1x11 в такому випадку необхідно задній перемикач GRX з довгим важелем, які доступні як для механічних, так і для електронних груп Di2.

Шатуни GRX і передній перемикач

Шатуни Shimano GRX мають ширший чейнлайн на 2,5 мм, звільняючи місце для широких гравійних шин. Це також означає, що Q-фактор шатунів GRX на 2,5 мм ширший з кожної сторони порівняно з шатунами для шосе Shimano. Завдяки більш широкої конструкції шатунів GRX вони мають використовуватися разом із переднім перемикачем GRX для трансмісій 2x11 та 2x10.

Лише дискові гальма

В групі GRX ручки дуал-контрол доступні лише з дисковими гальмами. У разі якщо є необхідність модернізувати трансмісію на велосипеді з обідними гальмами, то це можливо зробити, але в такому випадку для обідних гальм використовуйте відповідні шосейні механічні ручки дуал-контрол Shimano для обідних гальм.

Повна сумісність велокомпонентів

Поки ви при апгрейді дотримуєтесь поточної трансмісії (10-швидк. або 11-швидк), відповідні компоненти GRX повністю сумісні та взаємозамінні з вашими існуючими компонентами: ручками дуал-контрол, ланцюгами, гальмами, каретками та компонентами ел.перемикання Di2, акумуляторами та аксесуарами.

Компоненти Shimano GRX 800 та GRX 600 з 11-швидкісною трансмісією сумісні з поточними шосейними групами DURA-ACE, ULTEGRA та 105.

Компоненти Shimano GRX 600 або GRX 400 з 10-швидкісною трансмісією сумісні і чудово працюють в поєднанні з 10-ти швидкісними компонентами Tiagra.

Огляд нової серії GRX за посиланням

Детальніше про наявність компонентів: Shimano GRX


SHIMANO GRX: Explore beyond - SHIMANO GRX: Досліджуй за межами.






...
...
...
...
...
...
...
...
...Підпишіться на розсилку